![](/media/lib/114/n-wieprzowina-c31242b007d54905b06957e892b28b6e.jpg)
Geny odpowiadają za niechęć do wieprzowiny
4 maja 2012, 10:53Za niechęć niektórych ludzi do wieprzowiny mogą odpowiadać geny, które zwiększają ich wrażliwość na zapach tego mięsa.
![](/media/lib/114/n-zimno-1a8732a1106017bc720dc073503fea91.jpeg)
Oczyszczanie pomaga ociepleniu
27 kwietnia 2012, 12:09Klimatolodzy z Harvard School of Engineering and Applied Sciences dowodzą, że pyły z zanieczyszczeń przemysłowych chroniły wschód USA przed ocieplaniem się klimatu
![](/media/lib/114/n-farma-serwerow-w-bgi-z-procesorami-graficznymi-nvidia-tesla-3c93916c11c5bc87e3165cc475068d03.jpg)
Tania analiza DNA
27 kwietnia 2012, 10:24BGI, największy na świecie instytut genomiki, uruchomił skierowaną do naukowców na całym świecie tanią usługę wykonania analizy bioinformatycznej dotyczącej głębokiego sekwencjonowania (NGS - Next-Generation Sequencing) DNA.
![Wiara](/media/lib/113/n-wiara-religia-b737b9218aa293d81507e0cb1faf3b43.jpg)
Wiara rośnie z wiekiem
25 kwietnia 2012, 11:35W różnych krajach odsetek osób wierzących w Boga jest bardzo różny. Na przykład na Filipinach aż 94% osób deklaruje, że zawsze wierzyli w Boga. W byłym NRD odsetek ten wynosi jedynie 13%. Wszędzie jednak da się zauważyć, że odsetek wierzących rośnie wraz z ich wiekiem.
![](/media/lib/113/n-czarny-kawior-3df56b29046acd9371c5da956014b4da.jpg)
Pierwsze zawody w jedzeniu kawioru na czas
23 kwietnia 2012, 11:38W jednej z moskiewskich restauracji (The Apartment) odbyły się pierwsze na świecie zawody w jedzeniu czarnego kawioru na czas. Ponieważ to towar luksusowy, 12 wylosowanych uczestników siedziało przy pięknie nakrytej ławie, a wielu założyło nawet garnitur.
![](/media/lib/88/n-agresja-1147361ff477d00f8f9caba1dfe0df5c.jpg)
Ołów wzmaga agresję
19 kwietnia 2012, 05:38Wczesna ekspozycja na ołów jest związana ze zwiększoną agresją w życiu dorosłym. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Tulane University.
![](/media/lib/101/n-ciasto-96302e71a05c77b419039547a888612a.jpg)
Dzięki fMRI przewidziano zachowania związane z seksem i jedzeniem
18 kwietnia 2012, 11:01Wykorzystując skany rejonów mózgu powiązanych z nagrodą, naukowcy z Darmouth College byli w stanie przewidzieć poziom libido i zakres wzrostu wagi w ciągu pół roku.
![](/media/lib/112/n-limonki-822836c24c1546ac48ee85288c4dc7f2.jpg)
Oczyszczanie wody słońcem i limonką
18 kwietnia 2012, 09:53Dodanie soku z limonki podczas słonecznej dezynfekcji wody umożliwia usunięcie z niej wykrywalnego poziomu szkodliwych bakterii, np. pałeczek okrężnicy (Escherichia coli), w znacznie krótszym czasie niż po zastosowaniu samej dezynfekcji solarnej.
![](/media/lib/112/n-cukierki-lukrecjowe-c74b0e07bcd1b6ec33a13b4828b172a4.jpg)
Amorfrutyny - nowe związki przeciwcukrzycowe
18 kwietnia 2012, 05:34Naukowcy pracujący pod przewodnictwem dr. Saschy Sauera z Instytutu Genetyki Molekularnej Maxa Plancka w Berlinie zidentyfikowali nową grupę związków - amorfrutyny - które występują zarówno w korzeniu lukrecji Glycyrrhiza foetida, jak i owocu amorfy krzewiastej (Amorpha fruticosa) i wykazują działanie antycukrzycowe oraz przeciwzapalne.
![](/media/lib/112/n-fotosynteza-e6f994eb762771e32578be79af6ba06d.jpg)
Przełom w technologii sztucznej fotosyntezy
16 kwietnia 2012, 15:57Specjaliści z Wydziału Chemii szwedzkiego Królewskiego Instytutu Technologicznego opracowali molekularny katalizator, dzięki czemu proces sztucznej fotosyntezy przebiega równie szybko co proces naturalny